5 snabba med konditionskonnäsören Erik Wickström som ska springa Open Track Bergspring 27 K+

5 snabba med konditionskonnäsören Erik Wickström som ska springa Open Track Bergspring 27 K+

Vem är Erik?
- En blond kille på 38 år vårar som bor med fru och tre småbarn i Sjömarken. Jobbar sedan drygt tio år tillbaka på heltid med konditionsidrott, bl a som skidinstruktör, föreläsare, författare och coach.

Vi vet också att Erik innehåller en hel massa rekord och grymma meriter genom tiderna. I april 2016 stakade Erik 43,8 mil på skidor – vilket då var längre än någon annan åkt skidor på ett dygn – i Vålådalen på en bana på 412 meter. Han varit topp tre i Rya Åsar Trail flera år på raken, vann Engelbrektsloppet 2014, en 25:e plats i Vasaloppet bara 33 sek efter segraren och flera framstående placeringar i stort sett i alla konditionsidrotter man kan tänka sig. Dessutom representerat landslaget i inte mindre än tre olika sporter... Listan är lång för er som vill veta mer om Erik läs mer här

Varför konditionsidrott?
- Jag höll på med alla möjliga idrotter när jag var mindre, men fastnade för längdskidåkning och löpning. Jag gillar monotona saker, som att lyssna på samma låt på repeat, att åka många varv på korta spår etc. En annan del är att jag drivs jag av att förbättra mig själv, samt att jag älskar vännerna och gemenskapen inom konditionsidrottandet.

Hur tränar du?
- Senaste tre åren har jag tränat ca 325 timmar/år, med en blandning av längdskidåkning, rullskidåkning, stakmaskin, styrka och löpning. I år har jag sprungit mycket med löpvagn, mer än vad jag gjorde med de två första barnen. Det är inte lätt att få in träningen som egenföretagare och småbarnsförälder, så barnvagnslöpningen är kanon på många sätt.

Hur förbereder du dig inför lopp?
- Jag gör faktiskt inget särskilt längre. Det kanske inte blir ett stenhårt intervallpass dagen innan, men jag äter eller tränar varken mer eller mindre. Däremot dricker jag aldrig mer än två glas vin dagen före ett lopp. Under långa lopp är jag noga med att trycka i mig så mycket vätska och energi det bara går, det betyder mer än att överdosera kolhydrater dagarna före.

Vad tänker du på när det är jobbigt under ett lopp?
- I mina ultralopp på skidor och i löpning har jag jobbat mycket med graderad målsättning, alltså att jag inte har ett specifikt mål utan kanske fem olika som jag kan byta mellan beroende på hur det går. Inser jag t ex att jag inte klarar att bli topp 10 siktar jag på topp 15. Rinner sub 7 timmar mig ur handen blir sub 7,5 timmar nya målet. Det brukar funka ganska bra för mig, som ofta har resultatmål. För någon som har som mål att genomföra kanske det funkar bättre att sikta in sig på nästa gång det är dags för energipåfyllning, nästa kontroll, nästa milmarkering etc.

Vi säger varmt välkommen till Erik och våga väl säga att vi förmodligen kommer se en riktigt snabb tid där!

Kör hårt, ha kul och glöm inte att njuta lite av utsikten också. 

Tillbaka till blogg